Son mesaj - Gönderen: ilkumut - Cuma, 17 Ekim 2014 16:42
Abilerim ablalarım 18 ekimdeki gireceğim DHBT (DİN HİZMETLERİ ALAN BİLGİSİ TESTİ) Sınavım var hepinizden dua bekliyorum. Ne diyordu Mevlana dua edecek güzel bir gönlün yoksa güzel yürekli insanlardan dua iste...
Mescere Mescere
 
*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. Ekim 26, 2014, 11:37:11 ÖÖ


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1] 2
  Yazdır  
Gönderen Konu: EKMEKLER  (Okunma Sayısı 4652 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MiracLe
@-} M.Ş.A {-@
Profesör
*******

Aldığı dua: 10460
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 2086



WWW
« : Temmuz 27, 2008, 08:14:44 ÖS »

sütlü ekmek



Malzemeler:

3/4 su bardağı süt
1/4 su bardağı su
3 + 1/4 su bardağı ekmek unu (ben beyaz + kepekli un kullandım)
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 yemek kaşığı tereyağı
yarım tatlı kaşığı instant maya
* 3/4 bir su bardağının dörtte üçü, 1/4 bir su bardağının dörtte biri demektir.

Hazırlanması:

Makineye  sütü ve suyu koyun. Unu sıvıların üzerini tamamen kaplayacak şekilde serpin.
Tuz, şeker ve tereyağını kabın farklı köşelerine koyun. Unun ortasını hafifçe açarak (ancak suya ulaşmayacak şekilde) mayayı ortaya dökün.
Normal ekmek pişirme konumu (1.ayar), medium crust, 1.5 lb ağırlığını seçin. Yaklaşık 3 saat sonra (2:53 dak.) kabıyla beraber ekmeği makineden alın. Biraz soğuduktan sonra kabından çıkartın. (Soğumadan keserseniz ekmeğiniz ufalanabilir.)
Logged

Âh! "Ahraka kalbî bi-harârâtihî."
MiracLe
@-} M.Ş.A {-@
Profesör
*******

Aldığı dua: 10460
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 2086



WWW
« Yanıtla #1 : Temmuz 27, 2008, 08:15:34 ÖS »

cevizli ekmek



Malzemeler:

1,5 su bardağı ılık su
40gr yaş maya
3 su bardağı kepek unu
1,5 su bardağı beyaz un
2 çay kaşığı tuz
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1/4 su bardağı kuru üzüm
2 çorba kaşığı sıvıyağ
susam
Hazırlanması:

Mayayı 1,5 su bardağı suyun içinde eritin.
3 su bardağı kepek unu, beyaz un ve tuzu ayrı bir kapta karıştırın. 1 su bardağı iri dövülmüş cevizi ve çeyrek su bardağı üzümü kuruüzümü ilave edin. Mayalı suyu ve 2 çorba kaşığı sıvıyağı ekleyin.
Malzemeleri elinizle karıştırıp, yoğurun. Hamuru ılık bir yerde yarım saat bekletin. Yarım saatin sonunda hamuru tekrar yoğurun. Hamura yuvarlak form verin. Üzerine bolca susam serpin. (susam serpecekseniz önceden hamurun üzerini yağlayıp sonra susam serpmekte fayda var)
Hafifçe yağlanmış bir tepsiye yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180C fırında 40-50 dak. pişirin.
Logged

Âh! "Ahraka kalbî bi-harârâtihî."
MiracLe
@-} M.Ş.A {-@
Profesör
*******

Aldığı dua: 10460
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 2086



WWW
« Yanıtla #2 : Temmuz 27, 2008, 08:16:28 ÖS »

közlenmiş kestanelei ekmek



Malzemeler:
*su bardağı ölçüsü amerikan cup ölçüsüdür.

15 kestane
1 yemek kaşığı instant maya
1/4 tatlı kaşığı taze muskat rendesi
2 tatlı kaşığı tuz
1/2 su bardağı kestane unu
4,5-5 su bardağı ekmek unu
3/4 su bardağı ılık süt
3/4 su bardağı ılık su
1/4 su bardağı bal
1/2 su bardağı (~125gr) tuzsuz tereyağı
(normal tereyağı kullanacaksanız 2 tatlı kaşığı tuzu eklemeyin)
3 yumurta

Hazırlanması:

Fırını 200C'ye (400F) ayarlayın. Kestanelerin düz yüzlerine bıçakla X şekli çizip fırın tepsisine alın. Fırında 15-20 dakika pişirin. Soğuyunca soyup irice doğrayın. Geniş bir kapta mikserle maya, muskat, tuz, kestane unu ve 2 su bardağı normal unu karıştırın. (Eğer kitchen aid mikser kullanıyorsanız mikserin düz başlığını kullanın) Küçük bir kapta su, süt, bal ve tereyağını karıştırıp hafifçe ısıtın. Isınınca tereyağını eritmek için karıştırıp altını kapatın ve ılınmasını sağlayın.
Sıvı karışımını kuru karışıma ekleyip 1 dakika kadar çırpın. Yumurtaları ve doğranmış kestaneleri ekleyin. Kalan unu yumuşak bir hamur elde edene kadar azar azar (yarımşar su bardağı) ilave edin. (elle yoğuruyorsanız bu aşamada tahta spatula kullanabilirsiniz)
Hamuru hafifçe unlanmış bir zemine alıp -gerekirse yapışmasını engellemek için arada 1 yemek kaşığı un ekleyerek- 3 dakika kadar yoğurun. Hamuru yağlanmış derin bir kaba alın, diğer yüzünün de yağlanması için bir kez ters çevirin ve üzerini streçle kapatın.  Bu halde oda sıcaklığında 1,5-2 saat bekletin.
Hamuru tezgaha alıp 2 eşit parçaya bölün. Her birine top şekli verip yağlanmış tepsiye yerleştirin. (Birbirlerinden en az 10 cm uzaklıkta olsunlar) Üzerlerine bıçakla 1 cm derinliğinde X şekli çizin. Streçle üzerini hafifçe kaplayın ve oda sıcaklığında 45 dakika bekletin. Pişirmeden 20 dakika önce fırını 180C'ye (350F) ayarlayın. Fırının orta gözünde 35-40 dakika (üzeri iyice kızarıp, parmağınızla vurduğunuzda tok bir ses gelene kadar) pişirin. Pişince fırın teline alıp tamamen soğumasını sağlayın.
Logged

Âh! "Ahraka kalbî bi-harârâtihî."
MiracLe
@-} M.Ş.A {-@
Profesör
*******

Aldığı dua: 10460
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 2086



WWW
« Yanıtla #3 : Temmuz 27, 2008, 08:17:32 ÖS »

kurutulmuş domatesli ekmek



Malzemeler:

40gr kurutulmuş domates
240ml (~1 sb.) ılık  su
140ml (~ 5/8 sb.)  ılık süt
45ml (3 yemek kaşığı) sızma zeytinyağı
575gr (~ 5 sb.) un
100gr (~ 1 sb.)  tam buğday unu
75gr (~ 1 sb.)  parmesan peyniri (ben çerkez peyniri kullandım)
10ml (2 tatlı kaşığı) tuz
10ml (2 tatlı kaşığı) toz şeker
7.5ml (1+ 1/2 tatlı kaşığı instant maya)
Hazırlanması:

Kurutulmuş domatesleri bir kaba koyup üzerlerini geçecek kadar ılık  su ilave edin. 15 dakika sonra domatesleri çıkarıp (suyu dökmeyin) küçük küçük doğrayın. Domatesli suyu bir su bardağına tamalamak için gerekiyorsa ılık su ekleyin.
Ekmek makinesine suyu, sütü ve zeytinyağını ekleyin. Unları, sıvı karışımın üzerini tamamen kapatacak şekilde makineye ilave edin. Peyniri, tuz ve şekeri - ayrı kenarlarda duracak şekilde - ekleyin. Unun ortasını hafifçe çukurlaştırıp -sıvı karışıma kadar ulaşmayacak kadar- mayayı serpin.
Makineyi 1 numaralı programın (3 saatlik program) medium ayarında çalıştırın. Yarım saat sonra uyarı sesi gelince doğranmış kurutulmuş domatesleri ekleyin.  Piştikten sonra fırın teline alıp tamamen soğutun.
Logged

Âh! "Ahraka kalbî bi-harârâtihî."
MiracLe
@-} M.Ş.A {-@
Profesör
*******

Aldığı dua: 10460
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 2086



WWW
« Yanıtla #4 : Temmuz 27, 2008, 08:18:23 ÖS »

zeytinli ve kekikli ekmek



Malzemeler:

Ölçüler ekmek makinesinin kap (cup), yemek kaşığı (Tbsp) ve tatlı kaşığı (tsp) ölçülerine göredir.

2  yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pul biber (ben isot kullandım)
1 tatlı kaşığı kekik
1 + 1/4 kap ılık su (bulunduğunuz yer nemli ise suyu 1 kap kullanabilirsiniz.)
2 yemek kaşığı tereyağı, erimiş
3 + 3/4 kap un
1/4 kap süt tozu
1 yemek kaşığı toz şeker
1 + 1/2 tatlı kaşığı tuz
1 + 1/4 tatlı kaşığı instant maya (ya da 2,5 tatlı kaşığı toz maya)
1 kap doğranmış siyah veya biberli yeşil zeytin
Hazırlanması:

Zeytinyağını ve pul biberi bir tavada karıştırıp kısık ateşte 4-5 dakika ısıtın. Isınınca kekiği ekleyip ılıtın ve erimiş tereyağını ilave edin.
Süt tozunu ılık su ile karıştırın. Ekmek makinesine sırasıyla süt tozu eklediğiniz suyu, kekikli ve biberli yağ karışımını, unu, tuzu, şekeri ve mayayı ekleyin. (un, süt+yağ karışımının üzerini tamamen örtsün, tuz ve şekeri unun kenarlarına serpin, maya suya veya tuza değmesin.)
Makineyi 1 numaralı (normak ekmek) ayarda 3 saatte pişecek şekilde ayarlayın. Yarım saat sonra uyarı sesi gelince zeytinleri ilave edip pişirmeye devam edin. Ekmeğiniz pişince fırın telinin üzerinde tamamen soğumasını sağlayın.
Logged

Âh! "Ahraka kalbî bi-harârâtihî."
MiracLe
@-} M.Ş.A {-@
Profesör
*******

Aldığı dua: 10460
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 2086



WWW
« Yanıtla #5 : Temmuz 27, 2008, 08:19:22 ÖS »

tam buğday unlu ekmek



Malzemeler:

1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı ılık su
4 tatlı kaşığı toz şeker
4 su bardağı tam buğday unu + beyaz un karışımı
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
1/4 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 yumurtanın sarısı
bir kase kaynar su
Hazırlanması:

Su, süt ve şekeri bir kasede karıştırın.
Una, tuzu ve instant mayayı ekleyip karıştırın.
Unlu karışımın ortasını havuz gibi açıp su-süt-şeker karışımını boşaltın. Bir yandan hamuru karıştırırken diğer yandan zeytinyağını ve sirkeyi ekleyin.
Hamuru iyice yoğurup üzerine nemli bir bez örtün ve oda sıcaklığında 1 saat bekletin.
Fırını 200C'ye getirin. Bir saat sonunda hamuru tekrar hafifçe yoğurup istediğiniz şekli verin. (Ben somun şekli verip üzerine çizikler attım.)
Tepsiye alıp üzerine yumurta sarısı sürün. Fırını kapatıp tepsiyi içine koyun. Kaynar suyun bulunduğu kaseyi de fırının altındaki bir köşesine koyun. Fırın kapağını kapatın.
15 dakika sonra tepsi içinde olduğu halde fırını 200C'ye getirin. Ekmeğinizin içi pişene kadar fırında tutun. Pişince fırın telinde soğutun.
* Instant maya yerine 42gr yaş veya 3 tatlı kaşığı toz maya kullanabilirsiniz. Eğer onları kullanacaksanız önce mayayı su-süt-şeker karışımında eritin.
Logged

Âh! "Ahraka kalbî bi-harârâtihî."
MiracLe
@-} M.Ş.A {-@
Profesör
*******

Aldığı dua: 10460
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 2086



WWW
« Yanıtla #6 : Temmuz 27, 2008, 08:20:03 ÖS »

pide



Malzemeler:

1 paket (42 gr) yaş maya veya 2,5 tatlı kaşığı toz maya
1 tatlı kaşığı bal
1 su bardağı ılık su
3 su bardağı un
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
tepsi için mısır unu
Hazırlanması:

Mayayı ballı ılık suda eritin.
Unu ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp mayalı suyu dökün. Bir yandan zeytinyağını ekleyip yoğurun. Hamur elinize yapışıyorsa azar azar un ekleyin.
Hamuru iyice yoğurunca üzerini nemli bir bezle örtüp oda sıcaklığında 1 saat bekletin.
Bir saat sonra hamuru 8 parçaya bölün. Her birini unlu bir zeminde yuvarlayarak merdane ile açın.
Açtığınız hamurları mısır unu serpilmiş iki tepsiye alın. Üzerlerine tekrar bez örtüp yarım saat bekletin. (ne kadar çok bekletirseniz o kadar güzel kabarıyor.)
Fırını 250C'ye getirin. Fırın telini alttan üçüncü kata yerleştirin. 4 pideyi tek tek fırın telinin üzerine koyun. Kabarıp altın sarısı olunca pideleri ters çevirin. Birkaç dakika daha pişirip fırından çıkartın. Kalan pideleri de aynı şekilde pişirin. Fırından çıkarttığınız pideleri sıcak kalmaları için bir beze sarıp muhafaza edin. (pideyi pişirmek çok doğru bir kararmış çünkü pide tüm yemeğe ayrı bir lezzet kattı.)
Logged

Âh! "Ahraka kalbî bi-harârâtihî."
MiracLe
@-} M.Ş.A {-@
Profesör
*******

Aldığı dua: 10460
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 2086



WWW
« Yanıtla #7 : Temmuz 27, 2008, 08:20:57 ÖS »

isviçre ekmeği



malzemeler:

1 kg un
600 ml ılık  süt
100g tereyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 paket 42g yaş maya veya 1 poşet kuru maya
1 yumurtanın sarısı
hazırlanması:

tereyağını eritip ılıtın.
mayayı sütün bir miktarının içinde eritin. (bir kase kadar)
büyükçe bir kaba unu koyun. ortasını havuz gibi açın. unun yukarıda kalan kenarlarının çevresine tuzu serpin. (tarifte tuzun hamura en son karışması gerekiyor bu yüzden en tepelere serpiyorsunuz)
kalan sütü, mayalı karışımı, ılık tereyağını havuza döküp bir çatalla daireler yaparak una karıştırın.  (ben önce mayayı ekledim. sonra yoğurmaya başlayıp yavaş yavaş diğer malzemeleri kattım.)
hamur hakline gelince yaklaşık 20 dakika yoğurun.  hamuru temiz bir kaba koyun. üzerine nemli bir bez örtüp bir saat mayalandırın.
mayalanınca kaç ekmek yapmak istiyorsanız o kadar parçaya ayırın.  her parçayı üçe bölüp elinizle çubuk haline getirin. çubukları yanyana koyarak saç örgüsü şeklinde sarın.  (çubukların uzunluğu orta boy fırın tepsisinin genişliğinin yarısı kadar olabilir. daha uzun olunca çok büyük ekmekler çıkıyor)
ekmekleri yağlanmış tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün.
önceden ısıtılıp kapatılmış fırında 20 dakika bekletin.  tepsi içinde iken fırını 180C'ye getirip 30-40 dakika pişirin.
Logged

Âh! "Ahraka kalbî bi-harârâtihî."
MiracLe
@-} M.Ş.A {-@
Profesör
*******

Aldığı dua: 10460
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 2086



WWW
« Yanıtla #8 : Temmuz 27, 2008, 08:21:46 ÖS »

çekirdekli kolay ekmek



malzemeler:

1  su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı çavdar unu
1 su bardağı yulaf unu
1/4 su bardağı kabuksuz ay çekirdeği
1 çorba kaşığı haşhaş tohumu
1 çorba kaşığı susam
1,5 su bardağı süt
2 yumurta
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
hazırlanması:

fırınınızı 175C'de  ısıtın. bütün kuru malzemeyi bir kapta karıştırın.
yumurtayı çırpın. içine yağ ve sütü ilave edip karıştırın.
yumurtalı karışımı kuru malzemeye ekleyip iyice karıştırdıktan sonra yağlanıp unlanmış tepsiye koyun (dikdörtgen borcama da olabilir)  ve 50 dakika kadar pişirin.
hafif ılındıktan sonra dilimleyip servis yapın.
Logged

Âh! "Ahraka kalbî bi-harârâtihî."
MiracLe
@-} M.Ş.A {-@
Profesör
*******

Aldığı dua: 10460
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 2086



WWW
« Yanıtla #9 : Temmuz 27, 2008, 08:22:35 ÖS »

zeytinli ekmek



10 adet

malzemeler:

275gr un
50gr tam buğday unu
6gr toz maya (ben 1 paket yaş maya kullandım)
2,5 ml tuz
210ml ılık su
15ml zeytinyağı
115gr doğranmış siyah+yeşil zeytin
isterseniz tam buğday unu miktarını arttırabilir veya fındık / antep fıstığı ekleyebilirsiniz.

türk ve amerikan ölçüleri için notlar:

275gr un= ~2 su bardağı veya 2,5 cup
50gr tam buğday unu= ~ yarım su bardağı veya 1/2 cup
2,5 ml tuz= yarım tatlı kaşığı veya 1/2 tsp
210ml ılık su= 3/4 su bardağı veya 1 cup
15ml zeytinyağı= 1 yemek kaşığı
115gr doğranmış siyah+yeşil zeytin= ~1 su bardağı veya 1 cup
hazırlanması:

yaş maya kullanıyorsanız mayayı ılık suda eritin.  unları ve tuzu karıştırıp ortasını havuz gibi açın. eriyen mayayı bu havuza dökün. zeytinyağı ekleyerek yoğurmaya başlayın. toz maya kullanıyorsanız unları, tuzu ve mayayı karıştırın. ılık suyu ve zeytinyağını ilave edip yoğurun ve yumuşak bir hamur elde edin.  8-10 dakika yoğurup yağlanmış bir kalıba alın. üzerini hafif yağlanmış bir streçle kapatıp oda sıcaklığında 1 saat bekletin.
hafif unlamış tezgahta yoğurun. arada zeytinleri serperek yoğurma işlemine devam edin. hamuru 5 dakika dinlendirip oval bir şekil verin. veya 10 parçaya ayırıp hepsini yuvarlayın.  oval yaptıysanız üzerine keskin bir bıçakla 6 kesik yapın. yuvarlak minik ekmekler yaptıysanız üzerlerine keskin bir bıçakla haifiçe artı işareti yapın. üzerini tekrar kapatıp yarım saat dinlendirin.
fırını 200C/400F/Gas 6 ayarına getirin. ekmeklerin üzerine zeytinyağı sürüp 35 dakika pişirin.
Logged

Âh! "Ahraka kalbî bi-harârâtihî."
MiracLe
@-} M.Ş.A {-@
Profesör
*******

Aldığı dua: 10460
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 2086



WWW
« Yanıtla #10 : Temmuz 27, 2008, 08:23:25 ÖS »

tuhurje



tuhurje; çerkes annelerinin evli kızları için bayramda hazırladıkları sepete konulan bir ekmek. evlenen kız anne evine ancak bayramın ikinci veya üçüncü günü gideceği için ilk günü buruk geçmesin diye anneler içinde tuhurje, bir paket çay, elbiselik kumaş, gubate, eğer kurban bayramı ise koyunun bir butu ve köy şartlarında bir kutu çikolatanın yerini alan kesme şekeri bir sepete koyup evin küçük çocukları ile kızlarının evine gönderirlermiş.

2 adet

malzemeler:

3 su bardağı un
150gr tereyağı
20gr yaş maya
ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
üzerine: 1 yumurtanın sarısı, çörek otu

hazırlanması:

mayayı 1 su bardağı ılık su ile eritin.
unu tuz ile karıştırın. ortasını havuz gibi açıp erimiş mayayı dökün. yumuşakça (ekmek hamurundan sert, poğaça hamurundan yumuşak) bir hamur yapın. hamuru 10 dakika dinlendirin. bu arada tereyağını eritin.
hamuru iki bezeye ayırın ve her birini mümkün olduğu kadar ince açın.
yufkanın üzerine erittiğiniz yağı fırça ile sürün. yufkayı tekrar rulo şeklinde sarın. ruloyu biraz burarak tekrar yuvarlak  bir beze haline getirin.  (örnek fotoğraflar için tıklayın) bu bezeyi bir kenara koyun. diğer bezeyi de aynı şekilde yapın.
ilk hazırladığınız bezeyi bir parmak kalındığında tekrar merdane ile 25-30cm çapında açın.  tam ortasını bıçakla artı işareti şeklinde kesin. uçlarını gül gibi dışarıya doğru kıvırın.
üzerine yumurta sarısı sürün. çörek otu ile süsleyin. ikinci bezeye de aynı işlemi uygulayın. önceden ısınmış 200C'de fırında pişirin. sıcak servis yapın.
Logged

Âh! "Ahraka kalbî bi-harârâtihî."
MiracLe
@-} M.Ş.A {-@
Profesör
*******

Aldığı dua: 10460
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 2086



WWW
« Yanıtla #11 : Temmuz 27, 2008, 08:24:16 ÖS »

alman ekmeği



malzemeler:

500g un
1 kase ılık su
1 paket (42g) yaş maya (yaşmaya yoksa 1 paket kuru maya)
1 kesme şeker
1 tatlı kaşığı tuz (ben bir tutam kullandım)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yumurta
üzerine çörek otu veya susam
hazırlanması:

mayayı ve kesme şekeri ılık suda eritin.
unu bir kaba alın. ortasını havuz gibi açın. açtığınız havuzun kenarlarına tuzu serpin.
mayayı unun ortasına boşaltın. bir yandan yoğururken diğer yandan yavaş yavaş zeytinyağını  ve yumurtayı ekleyin.
hamuru iyice yoğurup üzerine bir bez örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın.
hamur kabarınca bir iki defa daha yoğurun. hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. kopardığınız parçayı yuvarlayıp elips şekli verin. ortasına baş parmağınızla bastırarak uzun bir çukur oluşturun. bunu yağlı kağıt serili veya hafif yağlanmış tepsiye koyun. bu arada fırını 220C'ye getirin. ısınmaya başlayınca fırını kapatın. kalan tüm hamurlara da aynı işlemi uygulayın.
ekmeklerinizin üzerine fırça ile oda sıcaklığında su sürüp çörek otu veya susam serpin.
ısıya dayanıklı bir kaseye kaynar su koyun. bu kaseyi fırının en altına yerleştirin.  (kaynar su fırın çalışırken buhar oluşturup ekmeklerinizin içinin yumuşak olmasını sağlayacaktır.)
tepsiyi fırına koyun. 5 dakika sonra tepsi hala içinde iken fırını çalıştırın. (tekrar 220C'de) üzerleri kızarana kadar pişirin.
Logged

Âh! "Ahraka kalbî bi-harârâtihî."
MiracLe
@-} M.Ş.A {-@
Profesör
*******

Aldığı dua: 10460
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 2086



WWW
« Yanıtla #12 : Temmuz 27, 2008, 08:25:21 ÖS »


kurutulmuş domatesli ve peynirli ekmek



Malzemeler:


2 su bardağı ılık süt
50 gr toz maya veya 42 grlık yaş maya
75gr tereyağı
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı bal
5 su bardağı un (hepsi birden eklenmeyecek)
iç malzemesi:
3 yemek kaşığı tereyağı
200gr beyaz peynir
1 yemek kaşığı kekik
kurutulmuş domates
Hazırlanması:

Kurutulmuş domatesi (marketlerde city farm veya tema markasıyla bulabilirsiniz) bir gece  önceden birkaç diş sarımsak ile zeytinyağında bekletin. Ertesi sabah sarımsağı çıkarıp yağı süzün.
Toz maya kullanıyorsanız; mayayı derin bir kabın içine ufalayın ve üzerine sütü dökün. Maya eriyene kadar karıştırın. Yaş maya kullanıyorsanız mayayı sütün içine koyup elinizle hafif ezerek karıştırın.
Tereyağı, tuz, bal ve unun çoğunu ekleyin. Önce tahta bir kaşık yardımıyla daha sonra yoğurarak hamuru esnek hale getirin. (benim önceki mayalamalarımda tüm malzemeyi mayanın üzerine dökünce iyi sonuç alamıyordum. Bu sefer 3 bardak unu tuzla karıştırıdım. ortasını açıp mayayı döktüm. Hamuru yoğururken balı yavaş yavaş ekledim. Sonra da kıvama gelene kadar un kattım.)
Hamuru bez altında 45 dakika mayalanmaya bırakın.
Fırını 190Cye getirin. Unlanmış tahtanın üzerinde hamuru yoğurun ve iki parçaya bölün.  Her bir parçayı elinizle veya merdaneyle 1cm kalınlığında açın. Açtığınız hamrların üzerine bıçakla tereyağı sürün.
Ufalanmış peynir ve marine edilmiş domatesleri döküp üzerlerine kekik serpin. (ben iç malzemeyi kapta karıştırıp sürdüm.)
Hamuru rulo yapın. (biraz boyunun uzaması için elinizle kenarlara doğru çekebilirsiniz.) İsterseniz birkaç kere çevirin veya çevirmeden simit şekli verip iki ucunu birleştirin. Isınmış fırını kapatın. İki simiti yağlı kağıt serili tepsiye koyun. Üzerlerine yumurta sarısı (asıl tarifte su diyordu) sürün. Tepsiyi kapalı fırında veya sıcak bir yerde 20 dakika mayalandırın.
Fırını tepsi içinde iken 190C'ye getirin. Üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. Daha sonra ızgara telnde üzerlerine bir bez örterek soğutun.
Logged

Âh! "Ahraka kalbî bi-harârâtihî."
MiracLe
@-} M.Ş.A {-@
Profesör
*******

Aldığı dua: 10460
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 2086



WWW
« Yanıtla #13 : Temmuz 27, 2008, 08:26:28 ÖS »

biberiyeli ve parmesanlı fococcia



malzemeler:

1,5 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya (42g)
1 yemek kaşığı toz şeker
4 su bardağı un
2 tatlı kaşığı tuz
zeytinyağı
1/4 su bardağı parmesan peyniri
biberiye
taze çekilmiş karabiber
hazırlanması:

1. mayayı ve 1 yemek kaşığı toz şekeri ılık suda eritin. 4 su bardağı unu ve 2 tatlı kaşığı tuzu geniş bir kapta karıştırın. ortasını havuz gibi açıp eriyen mayayı dökün. bir yandan azar azar (hamur kıvama gelene kadar) zeytinyağı ekleyip yaklaşık 10 dakika yoğurun.

2. kabın üzerini streçleyip oda sıcaklığında 3 saat bekletin.

3. 3 saat sonunda 2-3 dakika daha yoğurun ve yağlı kağıt serili (veya yağlanmış) bir fırın tepsisine hamuru yayın. bir elinizin parmak uçlarıyla hamura bastırın. (parmaklarınız hamurun altındaki tepsiye ulaşmalı)

4. hamurun üzerine zeytinyağını, parmesan peynirini, biberiyeyi ve karabiberi serpip önceden ısıtılmış 200C fırında 20-25 dakika pişirin. fırının kapağı aralık olacak şekilde soğutun.
Logged

Âh! "Ahraka kalbî bi-harârâtihî."
MelodiNUR
Site hizmetkarı
Profesör
************

Aldığı dua: 35810
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 2263


« Yanıtla #14 : Temmuz 28, 2008, 12:33:50 ÖÖ »


Evde kullanmadığım tek alet ekmek pişirme makinasıydı..
Bu tariflerden bazılarını deneyeceğim,bakalım sonuç nasıl olacak?

Teşekkürlar Miracle Smiley
Logged
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC

Her bir gününüz, bir öncekinden daha verimli geçsin inşallah
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM
Questa Grafica è stata creata da Webinweb.net


MKPortal M1.1.2b ©2003-2007 mkportal.it
Bu safya 0.04477 saniyede 17 sorguyla oluşturuldu